Overview
Το μάθημα θα καλύψει τα παρακάτω θέματα:
Χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση και τάσεις στην εγχώρια και διεθνή τραπεζική (Financial Intermediation and Trends in International Banking). Εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην τραπεζική διαχείριση (financial innovation), αποκανονικοποίηση (deregulation) και παγκοσμιοποίηση (globalisation) και η επίδραση τους στις τράπεζες και την κερδοφορία τους. Ο ρόλος των κεφαλαιαγορών στην διαδικασία της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης, ο καθορισμός του επιτοκίου αγοράς και ο ρόλος των τραπεζών στην διαδικασία της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης (πληροφοριακή ασυμμετρία, κόστος συναλλαγών, εξασφάλιση ρευστότητας).
Oι Δομές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η μέτρηση της απόδοσης και της αποτελεσματικής λειτουργίας τους (Banking Structures, Bank Performance, output and efficiency). Λιανική και χονδρική τραπεζική. Οικονομίες κλίμακας στον τραπεζικό τομέα. Διεύρυνση και εξειδίκευση εργασιών η πορεία προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα γενικής τραπεζικής (universal banks). Μέτρα απόδοσης ενός τραπεζικού ιδρύματος και βασικοί παράγοντες καθορισμού της κερδοφορίας τους. Η επίδραση των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην αποτελεσματικότητα των τραπεζών.
Οι βασικές θεωρίες της τραπεζικής επιχείρησης ως κερδοσκοπική οντότητα (The Theory of the Banking Firm). Η προσέγγιση της βιομηχανικής οργάνωσης στην τραπεζική (το υπόδειγμα τέλειου ανταγωνισμού, το υπόδειγμα των Monti-Klein για μια μονοπωλιακή τράπεζα, το υπόδειγμα ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού).
Βασικές αρχές της τραπεζικής διοίκησης (Principles of Bank Management). Η εφαρμογή ενός υποδείγματος στρατηγικής διοίκησης στην τραπεζική διαχείριση. Διαχείριση ενεργητικού-παθητικού, διαχείριση ρευστών, κεφαλαιακή επάρκεια.
Προχωρημένες και εναλλακτικές μέθοδοι μέτρησης και διαχείρισης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες (Bank Risks & Risk Management). Ορισμοί των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες (πιστωτικός κίνδυνος, κίνδυνος επιτοκίων, συναλλαγματικός κίνδυνος, κίνδυνος αγοράς, κ.ά.). Διαχείριση της ευαισθησίας του επιτοκίου: διαχείριση ανοίγματος κεφαλαίου, (Gap analysis), η έννοια της διάρκειας, το άνοιγμα διάρκειας, η καμπυλότητα και η διάρκεια ανώτερης τάξης και η αντιστάθμιση του κινδύνου επιτοκίων με την χρήση παράγωγων προϊόντων. Η διαχείριση του συναλλαγματικού κινδύνου με παράγωγα προϊόντα.
Η τραπεζική εποπτεία (Bank Regulation). Η ανάλυση πιστοληπτικής ικανότητας και η έννοια της τιτλοποίησης. Ο κίνδυνος αγοράς και η προσέγγιση της αξία σε κίνδυνο (VaR analysis). Λόγοι υπέρ και κατά της τραπεζικής εποπτείας. Εποπτικά ίδια κεφάλαια. Συμφωνία της Βασιλείας. Βασικά και συμπληρωματικά ίδια κεφάλαια. Η ασφαλιστική κάλυψη των καταθέσεων.
Σύγχρονες σχολές σκέψης σχετικά με την Νομισματική Πολιτική (Modern Views about Monetary Policy). Συναθροιστική Προσφορά και Ζήτηση. Χρήμα και Πληθωρισμός. Η επανάσταση των ορθολογικών προσδοκιών και οι απόψεις των νέο κεϋνσιανών και νέο κλασσικών σχετικά με την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Η θεωρία της κεντρικής τραπεζικής, ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, στόχοι και δυνατότητες της νομισματικής πολιτικής. Διακριτική νομισματική πολιτική σε σχέση με νομισματική πολιτική με κανόνες. Ο κανόνας Taylor
Course Features
- Lectures 0
- Quizzes 0
- Duration 50 hours
- Language Greek, English
- Students 0
- Assessments Yes